Lelujen ja muiden kauppojen massatuotanto Kiinassa

No ajattelin että kai minun pitää ainakin kerran kirjoittaa tästä aiheesta. Eli siis massatuotannosta. Monella on kovin negatiivinen kuva Kiinasta tämän kyseisen asian takia. Jotkut jopa ajattelevat että Kiinaa pitäisi jotenkin boikotoida jotta ei tuettaisi massatuotannon tuottamia ongelmia. Tämä on mielestäni täyttä huuhaataa ja halusin siis selventään joitain asioita tähän liittyen tässä artikkelissa.

Tietysti on ensinnäkin ymmärrettävä että tämän ongelman (joka on tietysti olemassa) ratkominen ei ole mitään lasten leikkiä. Jos saisin yhden yuanin jokaisesta kerrasta kun olen kuullut jonkun väittävän että hänellä on ratkaisu Kiinan ongelmaan. Yksi hauskin näistä olisi kapitalismi.

Voin kertoa mistä tämä kaikki juurtuu, kapitalismista. Jos Kiinasta tulisi kapitilistinen maa, voitaisiin saada jo Pekingin tyyppistä ilmaa ympäri maapallon. Joten en sitä toivoisi hirveästi, ainakaan vielä.

Toiseksi, mainitsemani lelujen tuotanto jonka otan tässä esimerkiksi. Jos laitettaisiin vastakkain Suomalainen lelukauppa ja Kiinalainen lelutehdas, niin mitä siitä saataisiin? Onnellisia ja onnettomia lapsia! Heheh. Tämä on ihan itse keksimäni vitsi. Fakta on, että kauppaa tehdään. Mutta missään kaupassa, kaikki osapuolet eivät ole iloisia niin kauan kuin kaikki ulkoistetaan.

Vaikka lapset näkevät paljon kurjuutta esimerkiksi Kiinassa, ei se tarkoita sitä että sinne kannattaisi lähettää rahaa. Tämä on toinen pointtini, raha on varmaan suurin syy kaikkeen tähän ongelmaan ja kurjuuteen. Maa jossa lapsille ei riitä leluja, tehdään suurinosa maailman leluista.

No, minulla on myös hyviä uutisia. Nykyään kierrätysteknologia on niin kehittynyttä, että leluissa käytetty muovi harvemmin enää tulee bensasta. Petrolium on tullut niin kalliiksi, että on jo halvempaa kierrättää muovia. Vaikka muovipulloja tai mitävaan, lelut ovat suurimmaksi osaksi muovia. Länsimaasta kuskataan rahtilaivoittain kierrätysmateriaalia mikä muutetaan rahaksi. Kaikki länsimaalaisten kustannuksella.

Tämä on jotain hienoa jos jotain. Mutta se että ilma Pekingissä kärsii sen takia, ei ole niin hienoa. Balanssia haetaan ja leluilla leikitään, tehdään kauppaa ja huslataan. Tämä on Kiinan lelu-skene!

Opettaa, Pekka S.

Leave a Reply